Nitrogén alapú műtrágyákról pár szó

2023.02.14

 Pétisó 27%

A Pétisó nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén, és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén.

A nitrogén mellett jelenlévő dolomittartalom csökkenti a talaj savasságát, ezért különösen ajánlott savanyú talajok kezelésére

A kalcium (és magnézium) javítja a talaj szerkezetét, agyag-humin-komplexei révén morzsalékossá teszi (víz-, hő-, levegőmegtartó képessége nő a pórusosság miatt), növeli annak termőképességét. Az ionegyensúly javításával, a többi tápelem felvételét illetve hasznosulását növeli.

A növény fejlődési ütemének megfelelő, osztott adagú nitrogéntrágyázás nemcsak a termés mennyiségi és minőségi növekedését, hanem a jobb nitrogénhasznosulást is lehetővé teszi.

Növeli a termés mennyiségét, javítja minőségét.

Javítja a növény kondícióját, stressztűrő képességét.

Nem savanyító hatású, növeli a talaj pH értékét, termelékenységét.

NS 21-24

Az NS 21-24 (21% nitrogén és 24% elemi kén) megfelelo választas, amelyet elsosorban kénigényes kulturakhoz ajánlunk alap-, kiegészito-és fejtragyaként. A kén a növényekben a negyedik legnagyobb mennyiségben található tápelem. 

Amely:

Növeli a klorofilltartalmat

Serkenti a növények vegetativ növekedését

Javítja a takarmánynövények emészthetoségét, ízletességét, fagytúró képességét

Fokozza a károsítókkal és kórokozókkal szembeni ellenálló képességet

Javítja a termésbiztonságot

Gabonaféléknél a megfelelöen alkalmazott kéntrágyazás javitja a sütoipari értéket

Karbamid

A karbamid amid-nitrogénje viszonylag hosszabb hatástartamú. Biokémiai folyamatok során alakul át nitráttá és a közbenső termékek a talajból nem mosódnak ki, ezért e termék kiválóan alkalmas alaptrágyázásra. Takarmány-karbamidként a kérődző állatok fehérjeszükségletének 25-30%-a fedezhető karbamiddal. Az iparban formaldehiddel gyantaszerű aminoplasztok és faipari ragasztóanyagok előállítására is alkalmas. A karbamidot ajánlatos a vetés előtt legalább két-három héttel a talajba juttatni, így a bomlása során keletkező szalmiák (ammónia) nem gátolja a magok csírázását. Kedvező szemcsemérete és fizikai tulajdonságai révén egyaránt alkalmas földi és repülőgépes kijuttatásra, hagyományos röpítőtárcsás és pneumatikus rendszerű műtrágyaszóró gépek egyaránt alkalmazhatók. Oldata a növényvédő szerekkel általában jól keverhető, így a lombtrágyázás különböző kémiai növényvédelmi eljárásokkal együtt végezhető.

Nitrosol

Gabonatermesztésben és az öntözéses növénytermesztésben kiválóan alkalmazható fej-, levél- és öntözőtrágya. Előnye, hogy gyorsan (nitrát-nitrogén) és lassabban ható (ammónium- és amid-nitrogén) komponenseket is tartalmaz. Mezo- és mikroelemekkel könnyen kiegészíthető, jól keverhető. Alaptrágyázásra is használható ősszel - szántás előtt kipermetezve. Az egyenletes terítés, a viaszos növényi részek nedvesítése elősegíti a szármaradványok bomlási és humifikációs folyamatait. Hasonló módon növeli a melioratív meszezés hatékonyságát is. Szinergens hatásként a szervesanyag, illetve a kalcium-magnézium a nitrogén-hasznosulás hatásfokát növeli. A készítmény nitrogénhordozóként szuszpenziós vagy többkomponensű folyékony műtrágya előállításához is felhasználható.